Zapiekanka z szynką i tymiankiem

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Wyśmienity, tani i szybki do zrobienia obiad. Mąż twierdzi, że smakuje jak w najlepszej restauracji.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 30 dag makaronu, np. muszelki, świderki
    ● małe op. jogurtu naturalnego
    ● 2 jajka
    ● oliwa
    ● 12 dag szynki
    ● 12 dag żółtego sera, np. morski, ementaler
    ● sól, pieprz
    ● łyżka masła
    ● 1/2 łyżki tymianku
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Szynki

Zapiekanka z szynką i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Skrapiamy niewielką ilością oliwy, mieszamy.
  • 2. Szynkę kroimy w małą kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 3. Jajka rozkłócamy i mieszamy z jogurtem, szynką i serem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Naczynie żaroodporne starannie smarujemy masłem. Wkładamy nakaron. Polewamy równomiernie sosem jajeczno-jogurtowym. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Oprószamy tymiankiem i zapiekamy jeszcze ok. 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Szynka Tymianek Ser żółty

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować