Zapiekanka z szynką i kalafiorem

4.5 (173 ocen)

Prosta, szybka zapiekanka z trzech podstawowych składników pod beszamaelem

Składniki:

  • 250 g szynki gotowanej
    mały kalafior
    5 średnich ziemniaków
    100 g sera żółtego (gouda)
    szklanka 250 ml mleka
    1 łyżka masła
    1 łyżka z czubkiem mąki
    sól,pieprz, gałka muszkatołowa
    tłuszcz do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z szynką i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka- przygotowanie 1. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plastry 0,5 cm. gotować 10 minut w osolonej wodzie.
    Kalafior podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki mleka.
    Naczynie żaroodporne okrągłe o średnicy 26-30 cm(może być do tarty) posmarować tłuszczem.
    Plastry szynki złożyć na pół lub zwinąć w ruloniki i ułożyć przez środek naczynia, z jednej strony ułożyć ziemniaki, z drugiej kalafiora, oprószyć solą i pieprzem.
  • 2. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, zrobić zasmażkę.Wlać mleko i zagotować ciągle mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
    Ser zetrzeć na tartce, dodać do gorącego sosu i rozpuścić.
  • 3. Polać sosem potrawę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C na 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować