Prosta, szybka zapiekanka z trzech podstawowych składników pod beszamaelem
Składniki:
250 g szynki gotowanej
mały kalafior
5 średnich ziemniaków
100 g sera żółtego (gouda)
szklanka 250 ml mleka
1 łyżka masła
1 łyżka z czubkiem mąki
sól,pieprz, gałka muszkatołowa
tłuszcz do wysmarowania formy
Zapiekanka z szynką i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plastry 0,5 cm. gotować 10 minut w osolonej wodzie.
Kalafior podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki mleka.
Naczynie żaroodporne okrągłe o średnicy 26-30 cm(może być do tarty) posmarować tłuszczem.
Plastry szynki złożyć na pół lub zwinąć w ruloniki i ułożyć przez środek naczynia, z jednej strony ułożyć ziemniaki, z drugiej kalafiora, oprószyć solą i pieprzem.
2.W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, zrobić zasmażkę.Wlać mleko i zagotować ciągle mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
Ser zetrzeć na tartce, dodać do gorącego sosu i rozpuścić.
3.Polać sosem potrawę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C na 20 minut.
Komentarze