Zapiekanka z surowego ryżu z warzywami

4.49 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Najprostsza i najszybsza zapiekanka : bez gotowania ryżu i wcześniejszego smażenia mięsa !

Składniki:

  • Przygotuj:

    200 g ryżu (2 woreczki)
    1 średnią cukinię
    150g pieczarek
    3 marchewki
    1 cebulę
    3-4 ząbki czosnku
    600g filetu z kurczaka/ indyka
    250-300 ml bulionu

Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z surowego ryżu z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kroimy mięso i przyprawiamy je wg uznania (jako że u mnie preferuje się kuchnię ostrą, mięso przyprawione zostało znaczną ilością chilli, a dla aromatu dodałam estragon). Mięso wkładamy do lodówki (im dłużej, tym lepiej).
  • 2. Obieramy cebulę i czosnek, a następnie drobno siekamy. Cukinię kroimy w półplasterki, marchew w plasterki, pieczarki w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z czosnkiem, po chwili dorzucamy resztę warzyw. Wszystko solimy i pieprzymy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Smażymy do czasu, aż z pieczarek i cukinii nie odparuje się woda.
  • 3. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy ryż, po czym zalewamy go bulionem. Ważne, żeby bulion tworzył nad ryżem ok.1 cm warstwę, inaczej jest ryzyko że górna warstwa ryżu nam się nie dogotuje.
  • 4. Na ryż wykładamy podsmażone warzywa (tak, tak część z nich będzie pływała w bulionie). Na warzywach układamy kawałki mięsa.
  • 5. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 45 min w 190C.

Porady

*możemy użyć także brązowego ryżu, wtedy jednak zapiekanka musi posiedzieć w piekarniku nieco dłużej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować