Zapiekanka z sosem grzybowym

0 (0 ocen)

Pyszna i aromatyczna zapiekanka z sosem z suszonych leśnych grzybów. Podczas pieczenia po domu roznosi się aromat lesnych grzybów.

Składniki:

  • 3 średnie marchwie
    2 większe pietruszki
    200 g pieczarek
    700 g ziemniaków
    400 g cebuli
    mała natka pietruszki
    1 spora pierś z kurczaka
    400 g śmietany 18%
    30 g suszonych grzybów
    sól, pieprz,
    3 łyżki czarnego sosu chilli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew , pietruszkę, ziemniaki, pieczarki i cebulę obieramy.
    Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o małych oczkach
  • 2. ziemniaki , pieczarki i cebulę kroimy w plastry
  • 3. Suszone grzyby zalewamy 1 i 1/2 szkl wody i odstawiamy na 15 min.
    Wode z grzybami zagotowujemy
  • 4. Natkę siekamy, dodajemy do śmietany i mieszamy. Stopniowo do śietany dodajemy wywar spod grzybów- cały czas mieszamy Dodajemy namoczone grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem , mieszamy
  • 5. Pierś kroimy wzdłuż na 4 cieńsze kotleciki, delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą pieprzem i smarujemy sosem chilli.
  • 6. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy:
    ziemniaki, cebula, kotleciki, marchew, pietruszka, pieczarki.. Całośc polewamy sosem i przykrywamy.
  • 7. Pieczemy ok 1 godz w 195 stopniach (góra-dół) po tym czasie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10-15 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (140 ocen)

Kopytka z sosem grzybowym

To może cię zainteresować