Pyszna i aromatyczna zapiekanka z sosem z suszonych leśnych grzybów. Podczas pieczenia po domu roznosi się aromat lesnych grzybów.
Składniki:
3 średnie marchwie
2 większe pietruszki
200 g pieczarek
700 g ziemniaków
400 g cebuli
mała natka pietruszki
1 spora pierś z kurczaka
400 g śmietany 18%
30 g suszonych grzybów
sól, pieprz,
3 łyżki czarnego sosu chilli
Zapiekanka z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew , pietruszkę, ziemniaki, pieczarki i cebulę obieramy.
Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o małych oczkach
2.ziemniaki , pieczarki i cebulę kroimy w plastry
3.Suszone grzyby zalewamy 1 i 1/2 szkl wody i odstawiamy na 15 min.
Wode z grzybami zagotowujemy
4.Natkę siekamy, dodajemy do śmietany i mieszamy. Stopniowo do śietany dodajemy wywar spod grzybów- cały czas mieszamy Dodajemy namoczone grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem , mieszamy
5.Pierś kroimy wzdłuż na 4 cieńsze kotleciki, delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą pieprzem i smarujemy sosem chilli.
6.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy:
ziemniaki, cebula, kotleciki, marchew, pietruszka, pieczarki.. Całośc polewamy sosem i przykrywamy.
7.Pieczemy ok 1 godz w 195 stopniach (góra-dół) po tym czasie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10-15 min
Komentarze