Zapiekanka z soczewicą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Cenię sobie zdrowe i pożywne potrawy.

Składniki:

  • ● 2 łyżki mąki
    ● 45 dag makaronu nitki
    ● ok. 40 dag zielonej soczewicy
    ● kostka warzywna
    ● 10 dag żółtego sera
    ● olej
    ● keczup
    ● czosnek granulowany
    ● sól, cukier, oregano, bazylia, tymianek, ziele angielskie

Zapiekanka z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy kilka
    minut, odcedzamy. Makaron
    gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni
    rozgrzewamy 5 łyżek oleju
    i podsmażamy soczewicę.
    Dodajemy kostkę warzywną,
    ok. 400 ml wody i przyprawy.
    Mieszając, wlewamy
    mąkę wymieszaną z letnią
    wodą. Gotujemy na małym
    ogniu, aż zgęstnieje.
  • 2. Naczynie żaroodporne
    smarujemy olejem. Wykładamy
    makaron, polewamy
    sosem z soczewicą. Żółty
    ser ścieramy na tarce o dużych
    oczkach, posypujemy
    potrawę. Pieczemy ok. 30
    minut w 200 °C. Polewamy
    keczupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Komentarze

Podobne przepisy