Zapiekanka z rybą i pieczarkami

4.5 (148 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dania rybne powinny znaleźć się w naszej diecie przynajmniej raz, dwa razy w tygodniu. Można urozmaić jadłospis z użyciem ryb i wykorzystać je inaczej niż tradycyjnie pieczona lub smażona.Proponuję zapiekankę z ryby, rodzaj dowolny. Połączenie cebuli i pieczarek świetnie współgra ze smakiem ryby

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • duże filety z ryby ( u mnie miruna)
    1/2 kg pieczarek
    3 duże cebule
    20 dag. sera żółtego do starcia.
    0,25 l śmietany - kwaśnej
    1 jajko
    2 łyżki oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z rybą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0663bwg 1. Rybę kroimy na małe kawałki , przyprawiamy i lekko obsmażamy.
  • image-03xbn7v 2. Układamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie forma do tarty ( duża).


    Na rybkę wykładamy pieczarki wcześniej skrojone i podsmażone tak, żeby woda odparowała. Pieczarki lekko doprawiamy do smaku.
  • image-1y73jyt 3. Na pieczarki układamy uduszoną cebulkę.
  • image-1imeiqg 4. Na to wszystko, śmietana rozbita z jajkiem i odrobiną startego sera. Wersja dla liczących kalorie, to jogurt naturalny rozbity z jajkiem.
  • image-0jxh0vl 5. Na wierzch wsypujemy resztę startego sera, nakrywamy folią aluminiową.
    Zapiekamy ok. 40 min w temperaturze 200 stopni.

Porady

Podajemy z dowolną surówką. Lub jak kto woli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować