Zapiekanka z kalafiorowymi różyczkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

pyszna mięsna zapiekanka

Składniki:

  • Puree:
    0,5 kg ziemniaków,
    ½ kg kalafiora,
    2 łyżki masła,
    2 łyżki mleka,
    ½ łyżeczki przyprawy do ziemniaków

    Nadzienie:
    40 dag mielonej łopatki wieprzowej,
    2 marchewki,
    1 cebula,
    1 puszka pomidorów krojonych,
    1 puszka czerwonej fasoli,
    słodka i ostra papryka,
    sól, pieprz,
    majeranek,
    2 łyżki pikantnego ketchupu

Zapiekanka z kalafiorowymi różyczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, dodajemy kalafiora i gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy, dodajemy mleko, masło i przyprawę. Połowę puree układamy na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
  • 2. Marchewki obieramy, kroimy w cienkie paski, cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy razem z marchewką, dodajemy mięso, smażymy do miękkości, doprawiamy przyprawami, dodajemy pomidory oraz fasolę i ketchup. Dusimy 15 min. Farsz wykładamy na ziemniaki. Wyrównujemy powierzchnię. Pozostałe purre przekładamy do rękawa i wyciskamy rózyczki. Całość zapiekamy 25 min w 180 stopniach.
  • 3. Pozostałe purre przekładamy do rękawa i wyciskamy rózyczki. Całość zapiekamy 25 min w 180 stopniach.

Notka redakcyjna

PPWS_03-2016

Komentarze

Podobne przepisy