Zapiekanka z purée ziemniaczanego

0 (0 ocen)

Prostota pożywnych składników sprawia że zapiekanka jest syta i bardzo smaczna :)

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    2 pętka kiełbasy śląskiej
    1 duża cebula ( lub 2 mniejsze)
    2 duże ogórki kiszone
    4 plastry sera żółtego ( u mnie Gouda)
    1/2 małej kapusty pekińskiej
    3 łyżki mleka
    2 łyki masła śmietankowego+ wiórki masła na wierch zapiekanki
    1/2 łyżeczki chili
    1/2 łyżeczki pieprzu
    sól

Zapiekanka z purée ziemniaczanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy , myjemy , kroimy w mniejsze kawałki , gotujemy z dodatkiem soli do zmięknięcia. Odcedzamy , osuszamy nad ogniem , dodajemy mleko oraz masło-ugniatamy na jednolitą masę.
  • na patelni 2. Kiełbasę oraz obraną cebulę kroimy w kostkę , przesmażamy chwilkę , dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone , doprawiamy pieprzem , chili i szczyptą soli- mieszamy , smażymy 3-4 min.
  • zapiekanka 3. Na dno naczynia żaroodpornego układamy 1/2 ziemniaków , przykrywamy zawartością patelni oraz serem żółtym.
  • przed zapieczeniem 4. Następnie kładziemy resztę ziemniaków, pokrojoną w krążki kapustę pekińską oraz wiórki masła.
    Zapiekamy 20 min pod przykryciem w 180 st. po czym zdejmujemy przykrywkę zapiekamy 15 min

Porady

Zapiekanka smakuję za równo na ciepło jak i na zimno , sama lub z ulubionym sosem. Jeśli wolimy łagodny smak zapiekanki chili zastąpmy słodką papryką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy