Zapiekanka z pęczakiem i jajkami

4.5 (145 ocen)

  • 40 min

Jeżeli zapiekankę można nazwać zdrową to tak właśnie nazwałabym połączenie kaszy, szpinaku i jajek. Polecam taką zdrowszą wersję zapiekanki. Odkąd zobaczyłam ją na Polska Gotuje bardzo chciałam ją przygotować.

  • 40 min

Składniki:

  • pierś z kurczaka 350g,
    sól,
    pieprz,
    papryka słodka,
    kasza jęczmienna pęczak 200g,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    szpinak w liściach 450g,
    śmietana 18% 120g,
    1 jajko,
    ser żółty 100g,
    gałka muszkatołowa,
    sól,
    pieprz,
    papryka słodka,
    4 jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Jajko Jajka na twardo Ser

Zapiekanka z pęczakiem i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z pęczakiem i jajkami 1. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką i podsmażamy na patelni na rumiano z obu stron. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Zapiekanka z pęczakiem i jajkami 2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Zapiekanka z pęczakiem i jajkami 3. Do cebuli dodajemy szpinak mrożony i podsmażamy tak długo, aż cała woda odparuję.
  • Zapiekanka z pęczakiem i jajkami 4. Wówczas dodajemy kaszę i kurczaka, całość doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy jajko wymieszane ze śmietaną i 3/4 sera i całość po wymieszaniu przekładamy do żaroodpornej formy.
  • Zapiekanka z pęczakiem i jajkami 5. W masie robimy cztery wgłębienia, w których układamy ugotowane na twardo jajka. Każde z jajek posypujemy słodką papryką. Zapiekankę posypujemy pozostałym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut.
    Życzę smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować