Jeżeli zapiekankę można nazwać zdrową to tak właśnie nazwałabym połączenie kaszy, szpinaku i jajek. Polecam taką zdrowszą wersję zapiekanki. Odkąd zobaczyłam ją na Polska Gotuje bardzo chciałam ją przygotować.
40 min
Składniki:
pierś z kurczaka 350g,
sól,
pieprz,
papryka słodka,
kasza jęczmienna pęczak 200g,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
szpinak w liściach 450g,
śmietana 18% 120g,
1 jajko,
ser żółty 100g,
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz,
papryka słodka,
4 jajka ugotowane na twardo
Zapiekanka z pęczakiem i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką i podsmażamy na patelni na rumiano z obu stron. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
3.Do cebuli dodajemy szpinak mrożony i podsmażamy tak długo, aż cała woda odparuję.
4.Wówczas dodajemy kaszę i kurczaka, całość doprawiamy do smaku. Następnie dodajemy jajko wymieszane ze śmietaną i 3/4 sera i całość po wymieszaniu przekładamy do żaroodpornej formy.
5.W masie robimy cztery wgłębienia, w których układamy ugotowane na twardo jajka. Każde z jajek posypujemy słodką papryką. Zapiekankę posypujemy pozostałym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut.
Życzę smacznego ;)
Komentarze