Sycące i bardzo proste danie,szybko znika ze stołu
15 min
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego(wieprzowe lub wołowe)
300 g makaronu z dwóch gatunków np. świderki i rurki (po 150 g z każdego rodzaju)
1 Duży sos spaghetti
1 Puszka kukurydzy lub groszku
20 dag startego sera
1 duża cebula
Przyprawa do mięsa mielonego
Sól i pieprz
Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso podpiekamy z posiekaną cebulką.Dodajemy sól i pieprz,posypujemy przyprawą do mięsa mielonego.
Makaron gotujemy tak jak podano na opakowaniu w osolonej wodzie.
2.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy warstwowo:
-podsmażone mięso
-Połowa makaronu
-Pół sosu spaghetti
-Kukurydza lub groszek
-Pozostała część makaronu
-Pozostała część sosu
Wszystko zapiekamy 20-25 min w temp.180,na koniec posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika i podpiekamy aż ser sie rozpuści. Zapiekankę możemy polać ketchupem i sosem czosnkowym.
Komentarze