Zapiekanka z mięsem mielonym

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Zapiekanki najlepiej sprawdzają się na sobotnie obiady,zrobimy je szybko a składniki zawsze znajdziemy w lodówce.

  • 60 min

Składniki:

  • łopatka 80 dag
    szczypiorek 1 pęczek
    cebula 2 szt
    ziemniaki 6 szt
    ser żółty 30 dag
    sos beszamelowy:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    2 szklanki mleka
    biały pieprz
    gałka muszkatołowa
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • układamy składniki 1. Mięso mielimy, smażymy na oleju. Usmażone mięso przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i podsmażona cebulką. Ziemniaki obieramy, gotujemy 8 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy je ziemniakami pokrojonymi w plastry. Układamy farsz, wierzch posypujemy żółtym serem i układamy ponownie plasterki ziemniaków.

    Sos beszamelowy: masło rozpuszczamy na małym ogniu, mąkę rozsypujemy na płynne masło , mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wlewamy część mleka, mieszamy wciąż podgrzewając, powtarzamy czynność aż mleko się skończy. Gdy otrzymamy sos o konsystencji gęstej śmietany doprawiamy go solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.

    Zapiekankę polewamy sosem beszamelowym i wstawiamy do piekarnika.
    Zapiekamy 40 minut w 180 stopniach. Jeśli wolimy „chudszą” zapiekankę – rezygnujemy z sera i podajemy z ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować