Zapiekanka z mięsa mielonego i kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior obgotować w osolonej wodzie, uważając by się zbyt nie rozgotował.
2.Czosnek obrać, paprykę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić czosnek (przepuszczony przez praskę), a następnie podsmażyć paprykę. Dalej na patelnie dołożyć mięso mielone, podsmażyć. Doprawić do smaku bazylią, solą i pieprzem.
3.Przygotować serowy sos, jajka roztrzepać w misce, dodać śmietany i połączyć. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać stary, na dużych oczkach tarki, żółty ser. Wymieszać.
4.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Następnie ułożyć w nim mięso,
5.a na nim kalafiora.
6.Całość zalać przygotowanym sosem serowym.
7.Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Komentarze