Zapiekanka z mięsa mielonego i kalafiora

4.41 (161 ocen)

Pyszna i sycąca zapiekanka.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    50dag mięsa mielonego
    1 papryka czerwona
    1/2 kalafiora

    Składnik dodatkowy:
    20dag startego żółtego sera

    Składniki robocze:
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    150ml śmietany 18%
    2 jajka
    Masło
    Oliwa
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.41 (161 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z mięsa mielonego i kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior obgotować w osolonej wodzie, uważając by się zbyt nie rozgotował.
  • 2. Czosnek obrać, paprykę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić czosnek (przepuszczony przez praskę), a następnie podsmażyć paprykę. Dalej na patelnie dołożyć mięso mielone, podsmażyć. Doprawić do smaku bazylią, solą i pieprzem.
  • Zapiekanka z mięsa mielonego i kalafiora 3. Przygotować serowy sos, jajka roztrzepać w misce, dodać śmietany i połączyć. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać stary, na dużych oczkach tarki, żółty ser. Wymieszać.
  • Zapiekanka z mięsa mielonego i kalafiora 4. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Następnie ułożyć w nim mięso,
  • Zapiekanka z mięsa mielonego i kalafiora 5. a na nim kalafiora.
  • Zapiekanka z mięsa mielonego i kalafiora 6. Całość zalać przygotowanym sosem serowym.
  • 7. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować