Zapiekanka z makaronu, pomidorów, filetów z kury i sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Dodać przyprawy gyros,posolić, popieprzyć, wymieszać i odstawić na pół godziny.
2.Potem usmażyć na tłuszczu.Odstawić do przestygnięcia.
3.Makaron ugotować, na pół twardo w osolonej wodzie.Odcedzić, przelewając zimną wodą.(żeby się nie sklejał,wyjątkowo tak robię i przy makaronie do rosołu,w innym wypadku ABSOLUTNIE.)
4.Pomidory obrać ze skórki.Pokroić w grubsze plastry.
5.Na sos, rozmieszać zupę w proszku ze śmietaną. Można rozrzedzić odrobiną mleka.
6.Ser zetrzeć na tarce.
7.Naczynie żaroodporne,posmarować masłem i posypać tarta bułką.
8.Ułożyć warstwę pomidorów i posypać posiekaną natka pietruszki.
9.Wyłożyć ok. połowę makaronu.
10.Wyłożyć warstwę mięsa.
11.Polać sosem.
12.Wyłożyć resztę makaronu.(ale nie koniecznie wszystkiego, bo jest dużo)
13.Posypać serem i polać ketchupem.
14.Przykryć pokrywką z naczynia.
Piec w nagrzanym piekarniku 180*, ok.50 min.
15.Dekoracja ze skórki z pomidora.Zaczynamy obierać pomidor, od ogonka.Obrać w formie długiego paska, lecz końcówkę nie odkrawamy.Zaczynamy skręcać na pomidorze, robiąc stożek. Owijamy skórką do końca, teraz obcinamy z kawałeczkiem pomidora.Układamy na potrawie i dekorujemy natką pietruszki.
Komentarze