ZAPIEKANKA Z MAKARONU, POMIDORÓW, FILETÓW Z KURY I SOSEM PIECZARKOWYM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Danie na obiad, lub kolację.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -400 g. makaronu muszelek
    -500 g. pomidorów-3 szt.
    -natka pietruszki
    -600 g. filetów z kury-3 pojedyncze
    -przyprawa gyros
    -sól, pieprzu
    -3 łyżki tłuszczu do smażenia mięsa

    -100 g. twardego sera

    sos:
    -250 ml. śmietany 18 %
    -2 zupy kremowe,pieczarkowe

    ponadto:
    -masło do wysmarowania naczynia-ok. 2 łyżek
    -bułka tarta do wysypania naczynia
    -natka pietruszki w całości
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z makaronu, pomidorów, filetów z kury i sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane mięso 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Dodać przyprawy gyros,posolić, popieprzyć, wymieszać i odstawić na pół godziny.
  • smażenie mięsa 2. Potem usmażyć na tłuszczu.Odstawić do przestygnięcia.
  • przygotowany makaron 3. Makaron ugotować, na pół twardo w osolonej wodzie.Odcedzić, przelewając zimną wodą.(żeby się nie sklejał,wyjątkowo tak robię i przy makaronie do rosołu,w innym wypadku ABSOLUTNIE.)
  • pokrojone pomidory 4. Pomidory obrać ze skórki.Pokroić w grubsze plastry.
  • przygotowanie sosu 5. Na sos, rozmieszać zupę w proszku ze śmietaną. Można rozrzedzić odrobiną mleka.
  • starty ser 6. Ser zetrzeć na tarce.
  • przygotowane naczynie 7. Naczynie żaroodporne,posmarować masłem i posypać tarta bułką.
  • warstwa pomidorów 8. Ułożyć warstwę pomidorów i posypać posiekaną natka pietruszki.
  • warstwa makaronu 9. Wyłożyć ok. połowę makaronu.
  • warstwa mięsa 10. Wyłożyć warstwę mięsa.
  • warstwa sosu 11. Polać sosem.
  • 2 warstwa makaronu 12. Wyłożyć resztę makaronu.(ale nie koniecznie wszystkiego, bo jest dużo)
  • warstwa sera i ketchupu 13. Posypać serem i polać ketchupem.
  • zapiekanka przed pieczeniem 14. Przykryć pokrywką z naczynia.
    Piec w nagrzanym piekarniku 180*, ok.50 min.
  • róże z pomidora 15. Dekoracja ze skórki z pomidora.Zaczynamy obierać pomidor, od ogonka.Obrać w formie długiego paska, lecz końcówkę nie odkrawamy.Zaczynamy skręcać na pomidorze, robiąc stożek. Owijamy skórką do końca, teraz obcinamy z kawałeczkiem pomidora.Układamy na potrawie i dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować