Zapiekanka z makaronu

5 (197 ocen)

Składniki na tę zapiekankę znajdą się w każdej kuchni

Składniki:

  • -35-40 dag makaronu świderki
    -30 dag cienkiej kiełbasy(podlaska,toruńska lub inna)
    -średnia cebula
    -20 dag żółtego sera
    -łyżka oleju
    -jajko
    -3 łyżki śmietany 18%
    -3 łyżki mleka
    -2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    -sól,pieprz
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka makaronowa 1. Makaron ugotować,cebulę posiekać i chwilę podsmażyć na oleju,dodać pokrojoną w pólplasterki kiełbasę i smażyć aż się zrumieni.Dodać do makaronu,wymieszać, wtedy się nie sklei.
    Do miseczki wbić jajko,dodać śmietanę,mleko,koncentrat i przyprawy dokładnie wymieszać(powstanie dość gęsty,ale lejący sos gdyby był za gęsty dodać jeszcze mleka)
  • zapiekanka makaronowa 2. Sos dołożyć do makaronu,wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego,posypać startym serem.
  • zapiekanka makaronowa 3. Piec ok.20-25 min.w temperaturze 180 stopni.

Porady

Zapiekankę można po upieczeniu polać keczupem,jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować