Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i boczkiem

4.5 (149 ocen)

Zapiekanka powstała z potrzeby wykorzystania zalegającej w lodówce kiełbasy i boczku. Dokupiłam kukurydzę, pomidory z puszki, pieczarki, mozzarellę i papryki i tak oto powstała pyszna zapiekanka.

Składniki:

  • 40 dag makaronu wstążki
    25 dag kiełbasy
    10 dag wędzonego boczku
    1 puszka krojonych pomidorów z puszki
    20 dag kukurydzy z puszki
    25 dag pieczarek
    1 kulka mozzarelli
    1-2 czerwone papryki
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    125 ml śmietanki
    sól, pieprz, bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zahartować, odcedzić.
    Pieczarki pokroić na kawałki. Cebulę obrać, posiekać. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plastry, boczek w kostkę.
    Kiełbasę i boczek podsmażyć na oleju, dodać pieczarki, cebulę, smażyć 5 min, mieszając dorzucić paprykę i pomidory, dusić 5-8 min. Dodać przeciśnięty czosnek i osączoną kukurydzę, dusić 1 min. Wlać śmietankę, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i bazylią.
    Makaron ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, zalać przyrządzonym sosem. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli. Zapiekać 15-20 min w temp. 200 st. C.

Porady

więcej moich przepisów na smakujmy.pl

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować