Zapiekanka z łososiem pod pure

0 (0 ocen)

  • 35 min

Bardzo lubię połączenie ciasta francuskiego z łososiem, ziemniaczkami i papryką, polecam.

  • 35 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    łosoś surowy w kawałku 500 g
    6 ziemniaków ugotowanych
    sól, pieprz, rozmaryn, oliwa z oliwek, łyżka masła, 3 ząbki czosnku
    papryka czerwona

Zapiekanka z łososiem pod pure - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciastem francuskim wylepić formę i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15 minut.
    2. Ziemniaki uprzednio ugotowane zmiksować z masłem i solą. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną. Wymieszać.
    3. Na ciasto wyłożyć pokrojonego w kawałki łososia, natartego wczesniej solą, pieprzem, oliwą i wyciśniętym czosnkiem.
    4. Na łososia wyłożyć kupki ziemniaczane. Oprószyć rozmarynem. Wstawić do piekarnika i zapiec ok. 20 minut.
    5. Podawać na gorąco.
    Smacznego

Porady

Można użyć łososia wędzonego. Jest on bardziej słony, dlatego należy uważać z solą przy ziemniakach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy