Zapiekanka z łososiem i szpinakiem

5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Plasterki ziemniaków przełożone młodym szpinakiem i wędzonym łososiem zapiekane w kremowym sosie chrzanowym z dodatkiem sera brie.

  • 60 min

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
    250 g młodego szpinaku w liściach
    300 g wędzonego łososia w plastrach
    100 g sera brie
    4 łyżki chrzanu
    250 ml mleka
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 ząbki czosnku
    koperek do posypania
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z łososiem i szpinakiem 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach około 10 minut. Po ugotowaniu lekko studzimy, zdejmujemy skórkę, kroimy w grube plastry. Szpinak myjemy i wrzucamy do wrzątku na minutę, odcedzamy. W małym garnuszku gotujemy mleko, dodajemy do niego chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Zapiekanka z łososiem i szpinakiem 2. Jeszcze ciepłe plasterki ziemniaków układamy w żaroodpornym naczyniu, jako pierwsza warstwę. Następnie układamy szpinak, polewamy częścią sosu. Potem układamy plasterki ziemniaka, plasterki łososia i sera brie. Polewamy resztą sosu. Na wierzch układamy plastry ziemniaka. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Po wyjęciu posypujemy koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować