Zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Choć mam dużo szkolnych obowiązków, lubię gotować dla rodziny.

Składniki:

  • ● kilka ziemniaków
    ● 30 dag filetów z kurczaka
    ● olej
    ● duży pomidor
    ● 10 dag żółtego sera
    ● 30 dag pieczarek
    ● 25 dag szpinaku
    ● sól, pieprz
    ● 5 łyżek majonezu
    ● 4 łyżki śmietany 18-proc.
    ● 2 jajka
    ● zioła prowansalskie
    ● 3 ząbki czosnku
    ● tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak myjemy i osuszamy.
    Ząbek czosnku siekamy. Podsmażamy
    na oleju. Dodajemy
    szpinak i chwilę smażymy.
  • 2. Ziemniaki obieramy i kroimy
    w cienkie plastry. Układamy
    w natłuszczonym naczyniu
    żaroodpornym. Pieczarki
    kroimy i podsmażamy. Filety
    kroimy w kostkę, podsmażamy i doprawiamy. Studzimy
    i wykładamy na ziemniaki.
  • 3. Majonez mieszamy ze śmietaną,
    2 przeciśniętymi przez
    praskę ząbkami czosnku
    i ziołami. Polewamy mięso.
    Wykładamy szpinak i pokrojonego
    w plastry pomidora.
    Oprószamy solą i pieprzem.
    Wykładamy pieczarki. Polewamy
    rozkłóconymi jajkami
    i posypujemy startym serem.
    Przykrywamy folią aluminiową.
    Pieczemy godzinę w 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować