ZAPIEKANKA Z KROKIETAMI

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna zapiekanka naleśnikowa na obiad lub ciepłą kolację.Krokiety nie muszą być nudne,można je podawać na wiele innych sposobów.

Składniki:


  • CIASTO

    1 szk.mleka
    1 szk.wody gazowanej
    11/2 szk.mąki tortowej
    3 jajka
    1 łyżka oleju
    sól do smaku

    FARSZ

    o.60 dkg. kapusty kiszonej
    0,60 dkg.pieczarek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku duże
    2 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    3 łyżki oleju do gotowania kapusty
    sól,pieprz,czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna,bazylia suszona do smaku,sok z cytryny do skropienia pieczarek.

    DODATKOWO

    12 plastrów polędwicy łososiowej
    2 łyżki masła
    3 plastry żółtego sera
    2 pomidory
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z krokietami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka z krokietami 1. Składniki ciasta wymieszać dokładnie mikserem,odstawić na min.30 min.by odpoczęła mąka.Na patelni do naleśników o średnicy 24 cm usmażyć porcjami ciasto na złoty kolor.Z porcji ciasta powinniśmy uzyskać 9 szt.naleśników.
  • 2. Do garnka wlać wodę,włożyć kapustę,wlać olej.Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty,przyprawić do smaku przyprawa uniwersalna,pieprzem,przestudzić.Pieczarki umyć,pokroić w ćwierć talarki,skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.Czosnek,cebulę obrać,umyć i pokroić w kostkę.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej,włożyć pieczarki i smażyć do czasu odparowania wody.Dodać czosnek,cebulę i smażyć do czasu ich zeszklenia i lekkiego zrumienienia się pieczarek,doprawić do smaku przyprawami,przestudzić.
  • 4. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i zmielić razem z przesmażonymi pieczarkami maszynką o dużych oczkach.Całość przełożyć do miski,wbić jajko,wsypać bułkę tartą,doprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać.
  • 5. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zwinąć jak gołąbki.Każdy zwinięty naleśnik owinąć plastrem polędwicy
  • zapiekanka z krokietami 6. Naczynie żaroodporne posmarować masłem,wyłożyć pozostałymi plastrami polędwicy i ułożyć zwinięte roladki.Między roladki włożyć pomidory pokrojone w ósemki,posypać je solą,pieprzem,bazylią
  • zapiekanka z krokietami 7. .Całość przykryć paskami sera i posypać wiórkami masła.
  • zapiekanka z krokietami 8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i zapiekać 15 min.Podawać gorące.

Porady

Ten sposób polecam,gdyż nie ma dużo pracy,są mniej kaloryczne niż te tradycyjne panierowane, smażone na tłuszczu.Przy tym bardzo ładnie i apetycznie wyglądają na stole.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować