Zapiekanka z krakersami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest nietypowa, ponieważ przygotowuję ją nie na makaronie czy ryżu, ale na krakersach.

Składniki:

  • ● op. krakersów
    ● mała cukinia
    ● 2 pomidory
    ● kilka różyczek kalafiora
    ● 4 plastry szynki
    ● 5 oliwek
    ● 2 jajka
    ● 15 dag startego żółtego sera
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej do formy

Zapiekanka z krakersami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy i kroimy
    wzdłuż w plastry. Kalafiora
    blanszujemy, osączamy. Pomidory
    myjemy i kroimy
    w ósemki, szynkę w paski.
    Mieszamy i dodajemy oliwki.
    Wszystkie składniki mieszamy
    z rozkłóconymi jajkami
    i połową sera. Doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • 2. Naczynie żaroodporne natłuszczamy,
    wykładamy podwójną
    warstwą krakersów,
    przykrywamy przygotowaną
    masą. Posypujemy resztą
    sera. Danie zapiekamy ok.
    20 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy