Ta tania do przygotowania i sycąca zapiekanka stanowić będzie obiad dla 4 osób, jej koszt to około 12zł. Można do jej przygotowania użyć makaronu pozostałego z obiadu.
Zapiekanka z krajanki makaronowej z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotuj al’dente w osolonej wodzie. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki zetrzyj na grubych oczkach tarki lub posiekaj drobno. Paprykę pokrój w cienkie paseczki. Wędlinę pokrój w małą kostkę.
2.Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulę, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pieczarki i paprykę, smaż kilka minut aż warzywa zmiękną.
3.Do miski włóż makaron, pieczarki z papryką, ketchup, wędlinę i wymieszaj.
4.Jajka zmiksuj z fetą i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dodaj odrobinę soli, pieprzu i rozmarynu.
Masy jajecznej nie musisz mieszać z makaronem, możesz nią polać gotową już zapiekankę.
5.Masę przełóż do dużej prostokątnej formy żaroodpornej wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą, wyrównaj. Zapiekaj 40-50 minut w 190 stopniach.
6.Gdyby wierzch zapiekanki się szybko zarumienił przykryj go folią.
Zapiekanką pokrój jak ciasto, w kostkę.
Zamiast makaronu krajanki możesz użyć innego drobnego makaronu.
Komentarze