Zapiekanka z klopsikami, kaszą jaglaną i sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Klopsiki: Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy dokładnie i formujemy miniklopski (wielkości orzecha włoskiego). Smażymy na średnio rozgrzanej patelni, co 3-4 minuty obracając, łącznie przez około 15 minut. Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik.
Kaszę jaglaną przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Paprykę kroimy w kostkę i przesmażamy, aż zmięknie na patelni z łyżką oliwy, odkładamy na bok.
Na tej samej patelni przesmażamy pieczarki, dodajemy śmietanę i gotujemy jakieś 5 minut od zagotowania się śmietanki, na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ugotowaną kaszę mieszamy z posiekaną natką pietruszki i przesmażoną papryką.
Wykładamy do żaroodpornego naczynia. W kaszę wtykamy usmażone klopsiki.
Całość zalewamy sosem śmietanowo-pieczarkowym. Posypujemy tartym, żółtym serem.
Zapiekamy około 30-35 minut
Komentarze