Zapiekanka z klopsikami i ziemniakami

0 (0 ocen)

Obiad możemy podać w formie ziemniaków, klopsików i dodatku groszku z kukurydzą. Ale możemy to wszystko połączyć w jedną całość i uzyskać smaczną i sytą zapiekankę. Polecam!

Składniki:

  • Ok. 1 kg ziemniaków
    Pulpeciki:
    400 g mięsa mielonego z łopatki
    1 duża cebula
    1 łyżka keczupu pikantnego
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    1 jajko
    2-3 łyżki bułki tartej
    Sól
    Pieprz
    Olej do smażenia
    Dodatkowo:
    300 g żółtego sera
    260 g mieszanki groszku z kukurydzą
    Masło do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z klopsikami i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0aqhw4w 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po odcedzeniu ugniatamy na gładką masę. Dzielimy na dwie części. Mielone mięso dokładnie mieszamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Dodajemy jajko, keczup, koncentrat pomidorowy, bułkę tartą i przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy gładką masę, formujemy małe klopsiki. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy połowę ziemniaków, następnie garść sera, klopsiki, połowę mieszanki z groszkiem, znów garść sera, resztę ziemniaków, resztę kukurydzy z groszkiem i resztę sera. Wszystko zapiekamy pod przykryciem przez 25-30 minut w 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować