Zapiekanka marchewkowo-brokułowa z klopsikami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przełóż do miseczki, wbij jajko. Dodaj namoczoną w mleku i wyciśniętą kajzerkę, posiekaną cebulę i natkę. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
2.Zagotuj wodę z listkami laurowymi i zielem angielskim. Wrzucaj pulpety i gotuj 4-5 minut. Wyjmij, osącz z wody.
3.Brokuły zblanszuj, umytą i oczyszczoną marchewkę gotuj ok.8-10 minut. Brokuły podziel na różyczki a marchewkę pokrój w plasterki.
4.Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj ok.4 minut w posolonej wodzie. Odcedź. Oprósz koperkiem i ziołami prowansalskimi.
5.Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Na dnie ułóż klopsiki, następnie na przemian rozkładaj ziemniaki, brokuły i marchewkę.
6.Składniki na sos połącz, dodaj sól i pieprz. Zalej warzywa. Zapiekankę piecz pod przykryciem ok. 40-45 minut w 180 st. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, żeby góra się ładnie zrumieniła. Smacznego!
Komentarze