Zapiekanka z kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Zapiekanka choć nie zawiera wielu składników jest pyszna :)

  • 15 min

Składniki:

  • 1 laska kiełbasy zwyczajnej
    opakowanie makaronu penne
    30dag pieczarek
    1 cebula
    przyprawy w tym troche suszonej pietruszki
    sos koperkowy:
    250ml śmietany 12 %
    2 łyżki masła
    1 kostka rosołowa
    1 szklanka gorącej wody
    1 czubata łyżka mąki
    1 pęczek koperku (ja miałam suszony)
    sól/pieprz

Zapiekanka z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu na patelni smażymy do zarumienia kiełbasę pokrojoną w paseczki (ok 4 cm) cebulę i pieczarki pokrojone wg uznania. Ja kroję je dość grubo, przyprawiamy
  • 2. Przygotowujemy sos
    W małym garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę i mieszamy. W 1 szklance gorącej wody rozpuszczany kostkę rosołową. Wlewamy do garnka z masłem i mąką, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewany powoli śmietanę i wsypujemy drobno posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy
  • Zapiekanka 3. naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wsypujemy ugotowany makaron. Dodajemy do tego kiełbasę pieczarki i cebulę, mieszamy w razie potrzeby jeszcze przyprawiamy całość zalewamy sosem ja na samej górze posypałam jeszcze suszonej pietruszki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 25 min

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy