Zapiekanka z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu na patelni smażymy do zarumienia kiełbasę pokrojoną w paseczki (ok 4 cm) cebulę i pieczarki pokrojone wg uznania. Ja kroję je dość grubo, przyprawiamy
2.Przygotowujemy sos
W małym garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy mąkę i mieszamy. W 1 szklance gorącej wody rozpuszczany kostkę rosołową. Wlewamy do garnka z masłem i mąką, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewany powoli śmietanę i wsypujemy drobno posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy
3.naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wsypujemy ugotowany makaron. Dodajemy do tego kiełbasę pieczarki i cebulę, mieszamy w razie potrzeby jeszcze przyprawiamy całość zalewamy sosem ja na samej górze posypałam jeszcze suszonej pietruszki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 25 min
Komentarze