Zapiekanka z kaszy gryczanej z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie obrać pieczarki i pokroić na talarki. Cebulę w piórka, a paprykę w kostkę.
2.Gotową kaszę odcedzić i dodać łyżeczkę masła, majeranek i pieprz. Dokładnie wymieszać.
3.Na patelni zeszklić na oliwie cebulę, dodać to tego pokrojone pieczarki i podsmażyć. Dodać pokrojoną paprykę i poddusić kilka minut. Po tym czasie przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze krótką chwilę aż cała woda z pieczarek i papryki wyparuje.
4.W naczyniu żaroodpornym na dnie wyłożyć połowę kaszy, na to podsmażoną paprykę z pieczarkami. Przykryć pozostałą kaszą.
Zapiekać w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut.
Po tym czasie zrobić w środku małe wgłębienie, wbić jajko. Na wierzchu jajka dodać niewielką ilość soli i pieprzu. Po bokach ułożyć kawałki mozzarelli.
Zapiekać około 10 minut do momentu aż jajko się zetnie.
Po wyciągnięciu z piekarnika posypać szczypiorkiem.
Komentarze