Zapiekanka z kaszy gryczanej

0 (0 ocen)

  • 50 min

Wspomnienie miłych chwil spędzonych na Roztoczu

  • 50 min

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
    50 dkg pieczarek
    3 cebule
    1/2 szklanki śmietany
    1 jajko
    10 dkg żółtego sera
    olej do smażenia
    sól, pieprz

Zapiekanka z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować na sypko.
  • 2. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, podsmażyć, przyprawić do smaku.
  • 3. Cebulę pokroić w piórka, posolić i podsmażyć.
  • 4. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami kaszę, pieczarki, cebulę i na wierzch ponownie kaszę.
  • 5. Roztrzepać śmietanę z jajkiem i zalać nią zapiekankę.
  • 6. Całość piec ok. 30 minut pod koniec posypując startym serem.

Porady

Podawać z kiszonym ogórkiem lub dowolną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy