Zapiekanka z kaszy gryczanej

5 (200 ocen)

  • 60 min

Coś dla smakoszy kaszy :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
    30 dkg szynki wieprzowej
    1 por
    2 większe marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 opakowanie sera feta
    4-5 ząbków czosnku
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    3 jajka
    1 papryczka chili
    sól, pieprz
    słodka papryka

Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Szynki

Zapiekanka z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewka z porem 1. Kasze ugotować na sypko w osolonej wodzie. Pora pokroić w półplasterki, marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na drobnej tarce, papryczkę posiekać, 2 ząbki czosnki przecisnąć przez praskę. Warzywa podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  • Warzywa z mięsem 2. Mięso zmielić, dodać resztę przeciśniętego czosnku, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać. Dodać do warzyw i podsmażyć ok 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
  • Składniki zapiekanki 3. Do warzyw i kaszy dodać pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Jajka roztrzepać z jogurtem. Posolić i popieprzyć. Zalać zapiekankę. Wierzch posypać słodką papryką.
  • Gotowa zapiekanka 4. Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Porady

Zamiast jogurtu można użyć śmietany. Na pewno będzie smakowało lepiej :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Kasza Kasza gryczana Mięso Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować