Zapiekanka z kaszą, kalafiorem i pomidorem

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Jest to świetne danie, gdy zostanie nam z obiadu np. ugotowana kasza czy kalafior.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 woreczek kaszy gryczanej (ugotowanej)

    - 1 kalafior średniej wielkości

    - 150 gram chudej szynki(możemy również użyć cienkich parówek)

    - 1 większy pomidor

    - 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

    - cebulka zielona

    - pieprz, czosnek, zioła prowansalskie

    - starty żółty ser

    - oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kaszą, kalafiorem i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0k8ch2k 1. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na pół twardo w osolonej wodzie. Szynkę podsmażyć. Cebulkę posiekać i wymieszać z kaszą, dodać natkę i szynkę, wymieszać i doprawić do smaku. Naczynie żaroodporne skropić oliwą, wyłożyć doprawiona kaszę.Na wierzch rozłożyć różyczki kalafiora, a na nim plastry pomidora skropionego oliwą.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 35-40 minut.
    Tuz przed końcem pieczenia zapiekankę posypać startym, żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować