Zapiekanka z kalarepy i ziemniaków

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapiekanka z kalarepy i ziemniaków

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szt kalarepy (ok. 400 g )
    500 g ziemniaków
    3 gałązki tymianku
    czarny pieprz
    sól
    ząbek czosnku
    150 g świeżo startego ementalera
    250 g śmietany
    1 łyżka masła
    1 łyżka pestek dyni

Zapiekanka z kalarepy i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z kalarepy i ziemniaków 1. Kalarepę i ziemniaki umyłem, obrałem, cienko pokroiłem na plastry. Ułożyłem w żaroodpornej formie „na dachówkę”. Posypałem listkami tymianku, solą i pieprzem. Przyprawiłem rozgniecionym ząbkiem czosnku. Posypałem połową sera.

    Śmietanę rozmąciłem solą i pieprzem, połowę wlałem tuż przy brzegu do formy.
    Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Pozostałe ziemniaki i plastry kalarepy ułożyłem w formie, posypałem przyprawami i resztą sera. Polałem pozostałą śmietaną. Na wierzchu rozłożyłem kawałeczki masła.

    Formę wstawiłem na 40 minut do gorącego piekarnika ( środkowy poziom, nawiew 180 stopni C ), przykryłem folią aluminiową. Przed końcem zapiekania folię zdjąłem.
    Pestki dyni uprażyłem na suchej patelni, posypałem gotową zapiekankę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy