Zapiekanka z jelenia

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczna zapiekanka ziemniaczano mięsna. Nadaje się na obiad lub kolację.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    400 g mięsa z jelenia
    150 g masła
    125 ml mleka
    cebula
    pomidor
    kilka śliwek suszonych
    łyżeczka tymianku
    łyżeczka estragonu
    łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    łyżeczka ostrej papryki
    sól i pieprz

Zapiekanka z jelenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z jelenia 1. Ziemniaki gotujemy i razem z rozpuszczonym masłem (75 g ) ,gałką muszkatołową ,papryką i mlekiem ,ubijamy. Mięso kroimy na mniejsze kawałki ,gotujemy do miękkości ,studzimy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy do niej estragon i rozmaryn. Dodajemy ją do zmielonego mięsa (razem z tłuszczem) i pokrojonymi w kostkę śliwkami. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do naczynia żaroodpornego przekładamy warstwami połowę ziemniaków ,mięso ,pokrojony w plastry pomidor i pozostałe ziemniaki. Pieczemy 30 min w temp 200°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy