Zapiekanka z fasolki szparagowej i kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ryż według przepisy na opakowaniu na lekko twardo. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na małe kostki, po czym oprószamy przyprawą gyros oraz solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Koncentrat pomidorowy mieszamy z dodatkiem dwóch łyżek wody oraz przyprawami. Mieszamy i tak powstaje sos. Fasolkę myjemy i gotujemy w osolonej wodzie tak, aby się nie rozgotowała.
2.Ser ucieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i lekko obsmażamy na oleju.
3.Formę na zapiekankę natłuszczamy olejem i układamy warstwy: najpierw ryż, później kurczak, papryka to wszystko cienko smarujemy sosem pomidorowym, na który nakładamy fasolkę szparagową i posypujemy startym serem. Warstwy te można podwajać według uznania. Na wierzch nakładamy ryż, który smarujemy sosem pomidorowym, możemy posypać też ziołami ale obowiązkowo startym serem.
4.Wstawiamy zapiekankę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Smacznego :)
Porady
W porze gdy nie ma dostępnej fasolki szparagowej kupuję woreczek mrożonej mieszanki fasolek. Zapiekanka również jest pyszna.
Komentarze