• Zapiekanka z fasolą jaś

    Dodane przez: rozaroza

  • Zapiekanka głównie z fasolą jaś oraz m.in. z boczkiem, cebulą, makaronem penne, serami: żółtym i mozzarella, pomidorem....... Wybornie smaczna, pożywna i świetna.

  • Składniki

    fasola jaś 40 dekagramów
    makaron penne kolorowy, 100% durum 1 szklanka
    boczek 15 dekagramów
    cebula lub jedna duża 2 sztuki
    ser żółty 15 dekagramów
    pomidor duży 1 sztuka
    ser mozzarella (duża kula) 1 sztuka
    śmietana 18 % 0.5 szklanki
    majeranek 1 łyżeczka
    sól i pieprz (do smaku)
    bazylia świeża 0.1 pęczka
    mięta świeża 0.1 pęczka
    masło do posmarowania foremki 1 łyżka
    olej 1 łyżka

  • Sposób przygotowania

    1.

    Fasolę jaś moczymy we wodzie 12 godzin - najlepiej zalać ją wodą wieczorem i pozostawić na całą noc. Rano fasolę ugotować. Odcedzić

    2.

    Makaron penne ugotować w osolonym wrzątku al dente. Odcedzić.

    3.

    Cebulę i boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni na łyżce oleju. Do zrumienionej cebuli i boczku dodać fasolę - posolić i popieprzyć do smaku oraz dokładnie wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce.

    4.

    Pomidora umyć, osuszyć i pokroić na 6 części. Mozzarellę pokroić na plastry.

    5.
    zapiekanka - krok 5

    Naczynie żaroodporne wysmarować masłem (oliwą), ułożyć makaron penne, następnie wsypać mieszankę fasoli - cebuli - boczku i lekko posypać majerankiem. Śmietanę rozbełtać w szklance i zalać nią fasolę. Sery rozłożyć paskami wzdłuż naczynia (3 paski żółtego sera, dwa paski mozzarelli). Ułożyć kawałki pomidora.

    6.

    Zapiekać bez przykrycia 15 -20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Udekorować świeżymi ziołami: bazylią i miętą.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zapiekanka, tania_kuchnia, zdrowie_na_talerzu, dania_dla_urody, z_roznych_stron_swiata, warzywa, boczek, fasola, zioła
  • 0 komentarzy

Dodane przez: rozaroza

rozaroza 435

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-05-06T21:20:59+02:00

505 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »