ZAPIEKANKA Z DYNI

0 (0 ocen)

  • 25 min

Moja rodzina jest bardzo liczna, więc trzeba gotować dużo i smacznie żeby zadowolić każdego. Proponowana przeze mnie zapiekanka starcza dla wszystkich głodomorów oraz świetnie smakuje.

  • 25 min

Składniki:

  • • 1/2 kg dyni;
    • 1 cebula;
    • Mrożonka warzywna;
    • Makaron;
    • ½ kg mięsa mielonego;
    • 25dkg sera żółtego;
    • 3 ząbki czosnku;
    • Sos sojowy;
    • Sól, pieprz;
    • Wegeta;
    • Przyprawa papryka ostra;
    • Otarta bazylia;
    • 3-4 łyżki Ketchupu;

Zapiekanka z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ugotować makaron, ser zetrzeć na tarce.
  • 2. 2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę dynię i poddusić.
  • 3. 3. Na drugiej patelni udusić warzywa mrożone z sosem sojowym, tak do smaku i połączyć z dynią. Dusić aż warzywa zmiękną.
  • 4. 4. Czosnek wydusić przez praskę i delikatnie przysmażyć. Dodać mięso mielone i smażyć przez kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, wegetą, papryką i bazylią. Pod koniec smażenia dodać ketchup.
  • 5. 5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć najpierw makaron, później mięso mielone, następnie znów makaron, warzywa i na koniec starty ser. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180o przez 20-30 minut.

Porady

Zamiast ketchupu można użyć sos pomidorowy.

Komentarze

Podobne przepisy