Zapiekanka z dorsza i łososia

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wyśmienity smak obu ryb przyciągnie do stołu każdego.

  • 45 min

Składniki:

  • filet z łososia,
    filet z dorsza,
    1 l mleka 2,5%,
    3 liście laurowe,
    1 por,
    2 łodygi selera naciowego,
    4-5 ziemniaków,
    po 3 łyżki ziół (koperek, pietruszka, tymianek),
    50 g masła,
    50 g mąki,
    100 g żółtego sera wędzonego,
    sól,
    pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Zapiekanki

Zapiekanka z dorsza i łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Na dużą patelnie wlewamy mleko, dodajemy filety rybne, liście laurowe, sól, pieprz.Doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem 10 min.
  • krok 2 2. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojonego w krążki pora i selera naciowego.
  • krok 3 3. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki 5-10 min. aż zaczną być miękkie.
  • krok 4 4. Wyjęte z mleka filety oddzielamy od skóry i wyjmujemy z nich ości. Rybę dzielimy na większe kawałki i układamy w żaroodpornym naczyniu.
  • krok 5 5. Rybę posypujemy porem i selerem.
  • krok 5 6. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i wlewamy mleko. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, cały czas mieszamy do momentu aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połowę sera startego na tarce o grubych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem.
  • krok 6 7. Połową sosu polewamy rybę i warzywa. Następnie układamy pokrojone w plasterki ziemniaki. Wylewamy resztę sosu i posypujemy serem.
  • krok 7 8. Tak przygotowaną potrawę wstawiamy do nagrzanego do 180° C piekarnika i zapiekamy przez 45 min.

Porady

Polecam, dla tych, którzy nie lubią w potrawach zapachu ryby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować