Wyśmienity smak obu ryb przyciągnie do stołu każdego.
45 min
Składniki:
filet z łososia,
filet z dorsza,
1 l mleka 2,5%,
3 liście laurowe,
1 por,
2 łodygi selera naciowego,
4-5 ziemniaków,
po 3 łyżki ziół (koperek, pietruszka, tymianek),
50 g masła,
50 g mąki,
100 g żółtego sera wędzonego,
sól,
pieprz.
Zapiekanka z dorsza i łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużą patelnie wlewamy mleko, dodajemy filety rybne, liście laurowe, sól, pieprz.Doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem 10 min.
2.Pod koniec gotowania dodajemy pokrojonego w krążki pora i selera naciowego.
3.W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki 5-10 min. aż zaczną być miękkie.
4.Wyjęte z mleka filety oddzielamy od skóry i wyjmujemy z nich ości. Rybę dzielimy na większe kawałki i układamy w żaroodpornym naczyniu.
5.Rybę posypujemy porem i selerem.
6.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i wlewamy mleko. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, cały czas mieszamy do momentu aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połowę sera startego na tarce o grubych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem.
7.Połową sosu polewamy rybę i warzywa. Następnie układamy pokrojone w plasterki ziemniaki. Wylewamy resztę sosu i posypujemy serem.
8.Tak przygotowaną potrawę wstawiamy do nagrzanego do 180° C piekarnika i zapiekamy przez 45 min.
Porady
Polecam, dla tych, którzy nie lubią w potrawach zapachu ryby.
Komentarze