• Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

    Dodane przez: bietka

  • Pierwszy raz zrobiłam tą zapiekankę latem, jak miałam swoją cukinię i bardzo wszystkim posmakowała. Nawet dzieci mówiły , że jest bardzo smaczna.

  • Składniki


    2 średnie cukinie
    1 kg mięsa mielonego
    6 pomidory
    1 papryka czerwona
    20 dkg sera żółtego
    przyprawa do Bruschetty
    sól
    pieprz czarny mielony
    1 jajko

  • Sposób przygotowania

    1.
    Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - krok 1

    Cukinię obieramy, wydrążamy środek i kroimy na małe plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i dajemy połowę cukinii.

    2.
    Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - krok 2

    Do mięsa mielonego wbijamy jajko i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Połowę mięsa układamy na cukinii.

    3.
    Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - krok 3

    Trzy pomidory kroimy w plasterki i układamy na mięsie mielonym. Połowę papryki kroimy w cienkie paseczki i układamy na pomidorach. Całość posypujemy Przyprawą do Bruschetty .

    4.
    Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - krok 4

    Następnie dajemy drugą warstwę cukinii, mięso mielone, pomidory z papryką, posypujemy przyprawą do Bruschetty i na wierzch ścieramy żółty ser na tarce.

    5.
    Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - krok 5

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ponad godzinę.

    6.
    Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - krok 6

    Jak się narobi trochę wody, to trzeba ją zlać.

    7.
    Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - krok 7

    Zapiekankę kroimy na kawałki i wykładamy na talerze.

  • Rady

    Zapiekankę można polać ketchupem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zapiekanka, zdrowie_na_talerzu, moj_niedzielny_obiad, sezonowe_przysmaki, mięso mielone, pomidory, cukinia, bruschetta, konkurs_zapiekanki2
  • 7 komentarzy

Dodane przez: bietka

bietka 162

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2014-02-05T11:28:13+01:00

291 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »