ZAPIEKANKA Z CUKINII

4.47 (164 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zapiekanka smakuje wszystkim których nią częstuję.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 350g boczku wędzonego parzonego
    4szkl. startej cukini
    2 średnie cebule
    3 marchewki(średnie)
    natka pietruszki( ilość wg uznania)
    300g żółtego sera
    1,5 szkl.tartej bułki
    4 jajka
    wegeta,zioła prowansalskie,pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (164 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • boczek kroimy 1. Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy na złoty kolor.
  • składniki 2. Cukinię,marchew i ser ścieramy na tarce jarzynówce (cukinię należy odcisnąć z nadmiaru soku). Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy pietruszkę,bułkę tartą i przyprawiamy wg gustu.
  • wymieszane składniki 3. Następnie dodajemy żółtka oraz wytopiony tłuszcz z boczku i mieszamy.
  • ubijamy białka i dodajemy do masy 4. Białka ubijamy i łączymy z masą, wszystko dokładnie mieszamy.
  • zapiekanka przed włożeniem do pieca 5. Gotową masę wykładamy do naczynia żaroodpornego o wymiarach 20x30cm wysmarowanego margaryną i wysypanego bułką tartą.
    Pieczemy 60 min. w temp.200*C.

Porady

Zamiast boczku można użyć drobno pokrojona kiełbasę.Natomiast w wersji piątkowej jak najbardziej może być bez boczku i też jest bardzo smaczna,wtedy jednak do masy dodajemy 1/2szklanki oleju. Zapiekanka znakomicie smakuje z sosem grzybowym lub ketchupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cukinia Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować