To bardzo bogate w składniki danie jednogarnkowe,ziemniaki, słynne hiszpańskie chorizo i warzywa tworzą pyszny i aromatyczny obiad.
45 min
Składniki:
1/2 kg fileta z kurczaka
6 dużych ziemniaków
45 dag mieszanki warzywnej np Węgierskiej
1 szklanka włoszczyzny pokrojonej w paski (marchewka, pietruszka, seler, por)
1 duża cebula
15 dag kiełbasy chorizo
10 sztuk czarnych oliwek z zalewy
1 świeży pomidor
4 łyżki oliwy
50 g ostrego sera np parmezanu
Przyprawy:
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
zielenina do dekoracji-pietruszka lub kolendra.
Zapiekanka z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki skrobiemy gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie, odcedzamy, wystudzone kroimy na grubsze plastry.
2.Układamy w naczyniu żaroodpornym tak aby lekko zachodziły na siebie. Filet z kurczaka myjemy,kroimy w plastry, cebulę obieramy, kroimy w grubszą kostkę, przekładamy wszytko do dużej patelni,oprószamy przyprawami mieszamy, podlewamy oliwą i pod przykryciem smażymy 5 minut, po tym czasie dodajemy mieszankę węgierską i włoszczyznę w słupkach, dusimy kolejne 5 minut, dodajemy pokrojonego pomidora w kostkę oraz chorizo w plasterkach, mieszamy chwilę trzymamy na ogniu i całość wykładamy na ziemniaki
3.Posypujemy pokrojonymi na połówki oliwkami oraz startym serem. Zapiekamy 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.podajemy od razu po wyjęciu z pieca.Dekorujemy zieleniną.
Komentarze