Zapiekanka z chorizo to propozycja obiadowa dla tych którzy lubią jednogarnkowe dania, w wersji dla dzieci oliwki proponuję zastąpić startym serem żółtym. Pyszna i rozgrzewająca!
35 min
Składniki:
4 pojedyncze filety z kurczaka
2 łyżki masła
2 kiełbaski chorizo
2 pomidory o zwięzłym miąższu
1 cebula
5 ziemniaków
1/2 słoiczka zielonych oliwek
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
2 łyżki oliwy
Zapiekanka z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki skrobiemy, myjemy, gotujemy na półmiękko w osolonym wrzątku, studzimy, kroimy na grube plastry. Pomidor i obraną cebulę kroimy w kostkę. Fileta z kurczaka kroimy na kawałki, kiełbasę chorizo na plasterki.
Smażymy na rozgrzanym maśle na patelni, doprawiając do smaku solą i pieprzem, po chwili dodajemy cebulę z pomidorem, całość dusimy 5 minut.
2.Ziemniaki układamy na dnie naoliwionego naczynia żaroodpornego , wykładamy farsz z chorizo posypujemy osączonymi z zalewy i pokrojonymi oliwkami, skrapiamy delikatnie 2 łyżkami oliwy i zapiekamy 20 minut w temp 180*c. W trakcie pieczenia można posypać startą mozzarellą.
Przed podaniem posypać posiekaną natka pietruszki.
Komentarze