Zapiekanka z chleba tostowego - "pizza w pionie"

4.5 (155 ocen)

  • 20 min

Wymyśliłam ją stojąc w sklepie , wpatrując się w półki i myśląc - co tu nowego zrobić na obiad. No i powstała "pizza w pionie"

  • 20 min

Składniki:

  • 1 chleb tostowy
    1-2 jajka
    1-2 szklanki mleka
    2 laski kiełbasy np. zwyczajnej( około 0,5 kg)
    1 sos knorra np. boloński w słoiku
    przyprawa do pizzy
    tarty żółty ser( około 30 dag)
    sól i pieprz do smaku, łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z chleba tostowego - "pizza w pionie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroję w półksiężyce i podsmażam na oleju razem z cebulą pokrojoną w piórka. Gdy się ładnie zrumienią dodaję sos ze słoika i dokładnie podsmażam mieszając. Odstawiam.
    Jajka mieszam z mlekiem i przyprawą do pizzy.dosmaczam solą i pieprzem(ostrożnie bo kiełbasa jest już doprawiona).
    Naczynie do zapiekania smaruję cienko masłem. Kromki chleba maczam w mleku i układam ciasno na dnie docinając tak by pokryły całe dno. Na to wykładam kiełbasę i przesypuję tartym serem. Następnie znowu chleb maczany w mleku, warstwa kiełbasy z sosem i ser. Układamy tak aż do wyczerpania produktów. Na wierzchu ma być ser. Resztę mleka wylewam na zapiekankę. Piekę około 30 minut.

Porady

Do mleka i jajek można dodać 2 łyżki śmietany. Czas pieczenia jest podany przeze mnie orientacyjnie. Ja zwyczajnie przyglądam się zapiekance gdy się piecze i jak widać, że sos "bulgocze" dodaję 5 minut i gotowe. Zamiast kiełbasy można użyć mięso mielone ale wówczas trzeba je dłużej podsmażyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować