Zapiekanka z brukselki i ziemniaków

4.5 (163 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta i tania zapiekanka z brukselki i ziemniaków. Doskonała jako samodzielne danie lub dodatek.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mączyste ziemniaki (umyte i pokrojone w kawałki): 600 gramów
    - wędzony boczek (pokrojony w kostkę): 100 gramów
    - brukselka: 350 gramów
    - oliwa: 4 łyżki

    - oliwa: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - syrop klonowy: 4 łyżki
    - musztarda: 1 łyżeczka
    - woda: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z brukselki i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ziemniaki wrzucić do wrzątku i obgotować około 4 minuty. Dokładnie odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć ziemniaki na złoto. Brukselkę blanszować około 2 minuty, odcedzić.
  • 2. Z oliwy, soku cytrynowego, syropu klonowego, musztardy i wody przygotowujemy sos. Do żaroodpornego naczynia włożyć obsmażone ziemniaki, boczek i brukselkę. Całość dokładnie wymieszać i skropić sosem. Wstawić do piekarnika na około 30 minut, aż boczek będzie rumiany a brukselka miękka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Brukselka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować