Zapiekanka z brukselki i tortelloni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Coś dla wielbicieli brukselki. Szybko i smacznie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 500 g brukselki
    400 g tortelloni z serem
    1 duża cebula
    1 l passaty pomidorowej
    1 łyżka oleju
    400 g mielonej wieprzowiny (łopatka)
    sól ziołowa
    cukier

Zapiekanka z brukselki i tortelloni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z brukselki i tortelloni 1. Brukselkę oczyszczamy, gotujemy 10 min we wrzątku z dodatkiem cukru. Odcedzamy.

    Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, cały czas mieszamy, by nie przywarło do dna. Zalewamy passatą pomidorową, do smaku doprawiamy solą ziołową i cukrem.

    W naczyniu żaroodpornym ( u nas foremka aluminiowa ) układamy tortelloni, posypujemy pokrojoną w piórka cebulą. Całość zalewamy sosem. Na wierzchu układamy brukselkę.

    Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez 45 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy