Zapiekanka zawsze jest szybkim pomysłem na obiad. Danie “jednogarnkowe” zatem później nie ma też dużo zmywania.
50 min
Składniki:
200 g makaronu (ja użyłam: makaron świderki-pełnoziarnisty)
200 g brokuła
200 g szpinaku
250 g mięsa mielonego
150 g sera żółtego
pomidor
cebula
400 ml śmietany
czosnek
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Zapiekanka z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente – odcedzamy, wykładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso mielone smażymy z cebulą, dodajemy do makaronu. Szpinak podsmażamy z czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem i również wykładamy do naczynia żaroodpornego. Brokuł należy podzielić na różyczki i wrzucić do osolonej, gotującej się wody na 1-2 minuty, odcedzić, wyłożyć na szpinak. Do śmietany dodajemy około 4 ząbków czosnku (przeciśnięte przez praskę) oraz 1 lub 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich + sól i pieprz do smaku. Mieszamy i odstawiamy na chwilę żeby się “przegryzło”. W tym czasie ścieramy ser na grubych oczkach i kroimy pomidora w plasterki. Na zapiekankę wylewamy śmietanę, układamy plasterki pomidora oraz posypujemy serem. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego:)
Komentarze