zapiekanka z brokułem

4.5 (198 ocen)

  • 50 min

Zapiekanka zawsze jest szybkim pomysłem na obiad. Danie “jednogarnkowe” zatem później nie ma też dużo zmywania.

  • 50 min

Składniki:


  • 200 g makaronu (ja użyłam: makaron świderki-pełnoziarnisty)
    200 g brokuła
    200 g szpinaku
    250 g mięsa mielonego
    150 g sera żółtego
    pomidor
    cebula
    400 ml śmietany
    czosnek
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zapiekanka z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapieknka brokulowa blacha 1. Makaron gotujemy al dente – odcedzamy, wykładamy do naczynia żaroodpornego. Mięso mielone smażymy z cebulą, dodajemy do makaronu. Szpinak podsmażamy z czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem i również wykładamy do naczynia żaroodpornego. Brokuł należy podzielić na różyczki i wrzucić do osolonej, gotującej się wody na 1-2 minuty, odcedzić, wyłożyć na szpinak. Do śmietany dodajemy około 4 ząbków czosnku (przeciśnięte przez praskę) oraz 1 lub 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich + sól i pieprz do smaku. Mieszamy i odstawiamy na chwilę żeby się “przegryzło”. W tym czasie ścieramy ser na grubych oczkach i kroimy pomidora w plasterki. Na zapiekankę wylewamy śmietanę, układamy plasterki pomidora oraz posypujemy serem. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Mięso Pomidor Szpinak Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować