Zapiekanka z brokułami i fasolką szparagową

5 (158 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Idealna na obiad dla rodziny lub ciepłą kolację,ta kompozycja makaronu i warzyw jest apetyczna i smakowita...

  • 45 min

Składniki:

  • 30 dag makaronu kolanka
    20 dag kiełbasy żywieckiej
    20 dag brokuła
    1 por
    1 szklanka fasolki szparagowej zielonej mrożonej
    1/2 czerwonej papryki
    3 łyżki oleju ryżowego

    Sos:
    1 szklanka mleka
    4 łyżki śmietany 18%
    4 jajka
    150 g startego parmezanu
    gałka muszkatołowa do smaku
    sól himalajska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    1/2 łyżeczki czubricy zielonej

    1 łyżka masła do wysmarowania formy

Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z brokułami i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa podduszamy 1. Makaron gotujemy all dente w osolonej wodzie,odcedzamy na sicie. Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy umyty i pokrojony na pół krążki por,pokrojoną w kostkę paprykę dodajemy różyczki brokuła oraz fasolkę szparagową na koniec pokrojoną w paski kiełbasę żywiecką i wszystko razem przesmażamy około 5-8 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
  • zapiekanka w naczyniu 2. Gdy warzywa będą uduszone mieszamy z makaronem doprawiamy do smaku solą i pieprzem,wykładamy do naczynia żaroodpornego o śr 27cm wysmarowanego masłem. Sos: jajka roztrzepujemy mikserem ze śmietaną wlewamy mleko,wsypujemy gałkę oraz czubricę do smaku mieszamy,wsypujemy połowę startego parmezanu i tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę .
    Posypujemy resztą sera. Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy około 35 minut,aż wierzch się lekko zrumieni. Podajemy gorącą posypaną świeżymi ulubionymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować