Proste połączenie dobrze znanych składników. Dzięki różnorodności stanowi pełnowartościowy posiłek pełen białka, błonnika i witamin. Czerwoną cebulę można zastąpić czarnymi oliwkami.
Zapiekanka z brokuła, fety i chleba razowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chleb i fetę pokroić w kostkę. Brokuły umyć, osuszyć i porwać na drobne różyczki-dodać do chleba i sera. Dodać pokrojoną w piórka cebulę lub przepołowione oliwki.
2.W osobnej miseczce wymieszać pięć jajek, mąkę, mleko i pieprz. Zalać resztę składników i wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć nadzienie.
3.Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni z zakrytą górą. Na ostatnie 10 minut pieczenia odsłonić wierzch by się zrumienił.
4.Podawać na zimno lub ciepło, z sosem czosnkowym.
Komentarze