Zapiekanka z boczkiem i sadzonym jajkiem

4.5 (170 ocen)

Zapiekanka z ziemniaków, z boczkiem i jajkiem to obiad z prawdziwego zdarzenia, który nawet w niewielkiej porcji napełni nam brzuchy na długie godziny.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    3 cebule
    300-400g wędzonego boczku
    3 ząbki czosnku
    250ml śmietanki 18%
    1 brokuł
    100g startego żółtego sera
    1 łyżeczka estragonu
    jajka (ilość w zależności od tego na ile porcji podzielimy zapiekankę)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Jajko Jajko sadzone

Zapiekanka z boczkiem i sadzonym jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroimy w grube plastry i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy.
  • 2. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy do miękkości i odcedzamy,
  • 3. Cebulę kroimy w plastry, podsmażamy wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem i czosnkiem na rozgrzanej patelni.
  • 4. W miseczce mieszamy śmietankę z 1/2 szklanki wody i mieszamy z przyprawami.
  • 5. Dno naczynia żaroodpornego smarujmy olejem, wykładamy ziemniaki, boczek z cebulą, brokuł. Zalewamy śmietanką z przyprawami i posypujemy startym żółtym serem.

  • 6. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 7. Około 5 minut przed końcem zapiekania na rozgrzanej patelni smażymy jajka sadzone. Na każdą z porcji zapiekanki kładziemy jedno jajko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować