Zapiekanka z białej kapusty

4.36 (191 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Upieczoną zapiekankę można przechowywać kilka dni w lodówce i może być podgrzewana w piekarniku.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - biała kapusta drobno posiekana: 7 szklanek
    - papryka: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - sól: 1.2 łyżeczki
    - pieprz świeżo mielony: 4 szczypty
    - słodka papryka w proszku: 1 łyżeczka
    - koperek swieżo posiekany: 2 łyżki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki

    - jajka: 3 sztuki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - ser mozarella: 125 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz świeżo mielony: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.36 (191 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę i cebulę umyć i drobno posiekać. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażyć cebulę do miękkości, dodać paprykę i także smażyć do miękkości. Posiekaną kapustę wymieszać z koperkiem i papryką w proszku. Kapustę dodać na patelnię i smażyć, aż zacznie więdnąć. Następnie danie doprawić solą, pieprzem i przykryć pokrywką. Kapustę dusić aż zmięknie, następnie odsączyć z nadmiaru wody i ostudzić.
  • 2. Jajka wlać do miski, rozbełtać. Do jajek dodać mleko, startą mozarellę, sól i pieprz. Do mieszaniny dodać kapustę i dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza i zapiekać około 35-50 min., aż się zarumieni. Czas zapiekania może być trochę dłuższy jeśli warzywa będą miały zbyt dużo wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować