Smakowita zapiekanka z dodatkiem wędzonego bekonu wzbogacona cebulą i wyrazistym serem camembert.
40 min
Składniki:
4 ziemniaki
1 cebula
150 g wędzonego bekonu w cienkich plastrach
1 ser camembert
50 ml śmietany 18%
kilka szczypt suszonego tymianku
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
Zapiekanka z bekonem i serem camembert - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w skórce w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy, kroimy w plastry. Cebulę kroimy w krążki , podsmażamy na oleju. W żaroodpornym naczyniu układamy ziemniaki, zalewamy je śmietaną. Następnie kładziemy plasterki bekonu, podsmażoną cebulę a na wierzch grubo pokrojony ser. Posypujemy tymiankiem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe.
Komentarze