1,5 kilograma ziemniaków
1 cebula
3 kiełbasy śląskie
20 dag boczku parzonego
400 ml śmietany kwaśnej 18 %
1 koncentrat pomidorowy (użyłam tańszy, ponieważ jest słodkawy w smaku i delikatniejszy)
20 dag startego żółtego sera
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Zapiekanka wiejska z kiełbasą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Kiełbasy śląskie pokroić w pół plasterki a boczek w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć na nim kiełbasę z boczkiem i cebulę. Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Ostudzone, ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki. Dno naczynia wyłożyć plasterkami ziemniaków. Na to ułożyć przesmażoną kiełbasę z boczkiem z cebulą. Polać śmietaną wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Na to poukładać ponownie plastry ziemniaków. Posypać na wierzchu startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku ok 30 minut w 180 st C. Podawać na ciepło.
Komentarze