Zapiekanka wiejska z kiełbasą i boczkiem

4.5 (187 ocen)

bardzo smaczna propozycja na obiad

Składniki:

  • 1,5 kilograma ziemniaków
    1 cebula
    3 kiełbasy śląskie
    20 dag boczku parzonego
    400 ml śmietany kwaśnej 18 %
    1 koncentrat pomidorowy (użyłam tańszy, ponieważ jest słodkawy w smaku i delikatniejszy)
    20 dag startego żółtego sera
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka wiejska z kiełbasą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Kiełbasy śląskie pokroić w pół plasterki a boczek w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć na nim kiełbasę z boczkiem i cebulę. Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Ostudzone, ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki. Dno naczynia wyłożyć plasterkami ziemniaków. Na to ułożyć przesmażoną kiełbasę z boczkiem z cebulą. Polać śmietaną wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Na to poukładać ponownie plastry ziemniaków. Posypać na wierzchu startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku ok 30 minut w 180 st C. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować