Zapiekanka wiejska

4.5 (183 ocen)

Smaczna i sycąca zapiekanka, powstała z tego co akurat znalazłam w lodówce. Można w niej dowolnie kombinować ze składnikami i proporcjami, zawsze wyjdzie smaczna :)

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
    2 łyżki oleju
    400 g kiełbasy śląskiej
    1 duża czerwona papryka
    1 cebula
    10cm pora
    1 jajko
    0,5 szklanki śmietany 12%
    0,5 szklanki mleka
    sól morska
    pieprz biały
    0,5 łyżeczki papryki słodkiej
    0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
    200 g sera żółtego
    +szczypiorek do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka wiejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Odcedzić.
    Na oleju zeszklić cebulę i por posiekane w kostkę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, przesmażyć, dodać kiełbasę, pokrojoną w kostkę lub półksiężyce. Smażyć razem kilka minut na małym ogniu.

    W kubeczku połączyć śmietanę z mlekiem i jajkiem, doprawić solą (pamiętając, że ryż i kiełbasa są już słone), pieprzem, papryką i ziołami. Wymieszać.

    Na patelnię wrzucić ryż, zalać sosem, szybko wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia.

    Posypać tartym serem żółtym i piec około 30 minut w 190 stopniach.

    Wyjąć, posypać szczypiorkiem i pokroić na porcje. Od razu podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować